Dva rivalové v kávovém světě – arabika a robusta. Tyto dvě odrůdy jsou nejrozšířenějšími po celém světě, kde mají oba druhy svou skupinu fanoušků. Jak se říká – sto lidí, sto chutí. Jaké jsou tedy hlavní přednosti jednotlivých odrůd ?
Robusta – síla, hořkost a energie
Pokud preferujete pro svůj denní rituál silnější kávu, máme jasného vítěze. Robusta oproti arabice obsahuje až dvojnásobek kofeinu na stejnou hmotnost kávových zrn. Co se týče chuťového portfolia, káva je především zemitější, hořčejší a intenzivnější než arabika. Další výhodou robusty může být fakt, že obecně bývá levnější a odolnější vůči vnějším činitelům ovlivňující kvalitu. V robustě se rovněž vyskytuje větší množství přírodních olejů, což při extrakci mleté kávy v kávovaru tvoří hustší cremu.
Mezi nejznámější poddruhy robusty patří: Nganda, Erecta, Kappi Royale a Conilon. Obvykle bývá robusta pěstována v oblastech s nižší nadmořskou výškou od 200 do 800 m.n.m. Nejvýznamnějšími exportéry jsou: Vietnam, Indonésie, Indie, Uganda, Brazílie. V těchto oblastech se díky přírodním podmínkám robustě značně daří.
Arabika – exkluzivní aroma a jemná chuť
Tento kávový druh nabízí oproti robustě naprosto odlišné možnosti. Vychutnat si můžete především bohatší a jemnější chuť s různými exotickými podtóny. Lze narazit především na květinové, čokoládové a ovocné tóny – to vše však záleží na konkrétním druhu kávy. Kávoví gurmáni přesně ví, která káva je jejich oblíbená, a proto se k ní většinou rádi vracejí. Pokud jste však kávař – začátečník, je kolikrát velmi těžké přesně identifikovat svůj vkus. V daném případě bych s radostí doporučil naši 100 % arabiku z Kolumbie, která disponuje vyváženým, ovšem vytříbeným portfoliem chutí.
Další skvělou vlastností arabiky je její obsah kofeinu a kvalita zrn. Jak už jsem psal, arabika je z pohledu obsahu kofeinu výrazně slabší než robusta. Někteří milovníci kávy by to mohli brát jako nevýhodu – kofein má však ve vyšších dávkách tendenci dráždit žaludek.
Známými druhy arabiky jsou například: Bourbon, Cattura, Gesha, SL28, SL34 a Typica, která je jedním z původních druhů arabiky pěstovaná v Latinské Americe a Karibiku. Rozhodně nepřehlédněte naši Typicu z Peru, která patří mezi náš nejprodávanější druh zrnkové kávy. Ostatní arabiky nejčastěji pochází z Etiopie, Keni, Kostariky, Jemenu a také Latinské Ameriky.
Která odrůda je absolutním vítězem ?
To nelze tak jednoznačně říct, každá z odrůd nabízí svůj unikátní charakter. Existuje však určitá forma kompromisu, tou je směs arabiky a robusty. Tato směs kombinuje elegantní chuťové tóny arabiky a sílu s hořkostí robusty. Ve výsledku se tedy jedná o velmi zajímavý produkt, který stojí za zkoušku. Standardně jsou k dostání varianty s obsahem 70 % arabiky a 30 % robusty, dále pak kávové směsi 50 % – 50 %. Setkat se však můžete i s poměrem 80/20, který je optimální pro espresso.