Jistě známe modelovou situaci – ráno spěcháme do práce nebo do školy a nestíháme připravit snídani ani svačinu, a už vůbec ne ranní kávu. Naštěstí existuje jednoduché a rychlé řešení, a tím je právě instantní káva, kterou jen zalijeme horkou vodou a vypijeme. Stejně jako je tomu u jídel z fastfoodových řetězců – rychlé ne vždy znamená dobré ani zdravé. Jaká jsou tedy rizika spojená s častou konzumací tohoto nápoje ?
Akrylamid – potenciální karcinogen
Jedná se o látku, která přirozeně vzniká při pražení kávových zrn – ovšem v naprosto zanedbatelném množství oproti instantní kávě. Během výrobního procesu instantní kávy se tato látka hromadí v produktu až ve dvojnásobném množství, což už může představovat určité riziko. Recentní studie totiž poukazují na negativní vliv větších koncentrací akrylamidu na nervový systém a také na možnou rakovinotvornost této látky.
Nutričně bezcenná potravina s aditivy
Jak je známo, klasická káva připravená z pražených kávových zrn obsahuje velké množství pro tělo prospěšných látek. Především se jedná o antioxidanty, které chrání tělo před oxidačním stresem, zpomalují stárnutí a poskytují další zdravotní benefity, jako jsou: redukce zánětů, ochrana srdečního svalstva, snižování cukru v krvi a podpora zdraví střev. V kávě jsou nejvíce zastoupeny například: polyfenoly, melanoidiny a kyselina chlorogenová.
Naopak instantní káva obsahuje pouze stopové množství těchto látek. De facto se tak jedná o bezcennou potravinu, kterou nemá příliš velký smysl konzumovat. Navíc tato káva obsahuje zbytečná aditiva, které nepřidávají k celkovému skóre. Tyto aditiva jsou různé stabilizátory, aromata, přidaný cukr a rostlinné tuky. Tato kombinace může způsobovat výrazné problémy s trávením, nadváhou a rezistencí proti inzulinu.
Nekvalitní suroviny a zátěž pro žaludek
Jakákoliv zrnková káva má jeden klíčový atribut – kvalita. U nás pražíme pravidelně špičkovou kávu, jejíž kvalitu pokaždé pečlivě prověřujeme, takže se můžete spolehnout, že k vám dorazí jen to nejlepší na trhu. Podle toho pak i káva chutná – kvalitní suroviny znamenají prémiovou chuť.
To se ovšem nedá tvrdit o instantní kávě, jejíž hlavní dominantou je kyselost a hořkost. V podstatě nemá žádnou zajímavou chuť nebo aroma. Díky zvýšené kyselosti může navíc dráždit žaludek a jícen, nebo u lidí s nemocí gastroezofageálního refluxu tento stav ještě zhoršovat. Mnohem horší je rovněž kvalita použitých zrn, častokrát se do směsí pro instantní kávu používají podřadné směsi, nebo dokonce defektní a plesnivá kávová zrna. To přispívá k výskytu mykotoxinů, které jsou také zdraví škodlivé.
Jak tedy instantní kávu nahradit ?
Existuje spoustu zdravějších alternativ, které spolehlivě nahradí instantní kávu, a to dokonce bez snížení nároků na rychlost nebo jednoduchost přípravy. Nahradit se dá například filtrovanou kávou s frenchpressu, cold brew, kávou z moka konvičky nebo například matchou. Pokud nemáte čas ani vybavení na mletí kávy, přijďte k nám osobně nebo navštivte náš eshop – při zakoupení zrnkové kávy vám ji rovnou umeleme na požadovanou hrubost.