Tamper je součástí základní výbavy každého baristy, stejně jako například konvička na šlehání nebo štěteček. Zdá se, že je postradatelným nástrojem, opak je však pravdou. Utlačení mleté kávy v portafilteru pomocí tamperu totiž přímo ovlivňuje průběh extrakce. Jak tedy vybrat správný tamper pro optimální extrakci?
Běžné modely a jejich použití
Tamper se skládá ze dvou částí – závaží, které přichází do styku s mletou kávou a madlo, díky kterému kávu barista tlačí. Klasické provedení je většinou s plochým závažím a ergonomickým madlem, které příjemně padne do ruky každému baristovi.
Jak vlastně tamper použít? Jednoduše umletou kávu v portafilteru nejdřív zarovnejte jemným poklepáním tamperem na kovovou část portafilteru. Poté si opřete naplněný portafilter o pevný povrch, ideálně podložku pro tamping, následně kontrolovaně zatlačte vahou těla na kávový puk. Nakonec znovu zaklepejte na portafilter, abyste sklepli zbylou kávu z vnitřních stěn páky. Zbývá jen finální zatlačení a páka je připravena pro extrakci.
Pakliže chcete připravit kvalitní espresso, určitě zapomeňte na plastové varianty tamperů, které neplní správně svou funkci. Tamper musí přesně sedět do portafiltru, aby nedocházelo k vytváření nerovností v kávovém puku. Ty totiž espressu škodí nejvíce, jelikož dochází k nerovnoměrné extrakci a takzvanému kanálkování, při kterém si stlačená horká voda hledá skulinky v kávovém puku.
Vylepšené varianty
Dokonce i tampery v poslední době prochází přepracováním a inovacemi. Mezi vylepšení patří například vroubkování spodní strany závaží. Díky tomu je zajištěno rovnoměrnější rozprostření kávy v portafilteru, čímž je minimalizováno riziko kanálkování.
Další variantou běžných modelů je konvexní (vypouklý) profil tamperu, který pomáhá mletou kávu utlačit více veprostřed puku. Tím je omezována nerovnoměrná extrakce kávy u vnitřních stěn páky, což také bývá častý problém, který snižuje kvalitu espressa.
V poslední řadě narážíme na takzvaný dynamomterický tamper. Co to vlastně znamená? Tento typ tamperu má v sobě zabudovanou nastavitelnou odporovou pružinu, díky které je utlačení mleté kávy vždy téměř stejné. To značně pomáhá při optimalizaci kávového mlýnku a nastavení tlakových parametrů kávovaru.
Existují také různé kombinace výše zmíněných modelů, které poskytují maximální kontrolu nad mletou kávou v portafilteru, což ocení především kavárny a gastropodniky. Nejenže šetří zápěstí baristy při velkých objemech připravované kávy, navíc poskytují konzistentní výsledky.
Jaký tamper zvolit?
Moderní tampery poskytují větší pohodlí a kontrolu nad přípravou kávy, profesionální barista však umí vykouzlit skvělé espresso i se základní výbavou. Volba je tedy čistě individuální, záleží totiž čistě na tom, se kterým tamperem se budete cítit při přípravě kávy komfortně.