Bohužel nic skvělého netrvá věčně, dokonce i kávovary jednou doslouží. Průměrná životnost pákového kávovaru se pohybuje mezi 10 a 15 lety. Za tuto dobu je kávovar schopný uvařit opravdu ohromné množství káv, ovšem za předpokladu, že je o něj dobře postaráno. V dnešním článku se zaměřím na to, jak se o kávovar správně pečovat, tak aby vám vydržel co nejdéle.
Pravidelné čištění od menších nečistot
Kávovar se při používání v provozu přirozeně špiní. Nebavím se však jen o vnějších nečistotách, ale také o těch vnitřních. To jsou totiž právě ty nečistoty, které můžou potenciálně poškodit kávovar. Především se jedná o zbytky mleté kávy, kávových olejů a mléka na trysce. Není nic jednoduššího než po každé kávě vypláchnout sprchu kávovaru a utřít vlhkým hadříkem parní trysku, kterou je také třeba jednou za čas kompletně rozebrat a vyčistit. Pravidelně je nutné čistit také páku kávovaru, jinak může dojít k ucpání. Těmito kroky ušetříte velké množství času a peněz, které by vás stál komplexnější servis v případě zanedbávání kávovaru.
Změkčování použité vody
Několikrát jsem v článcích zmiňoval právě úpravu vody a zde ji zmíním znova. Jedná se o prakticky nejdůležitější aspekt, který má vliv na životnost kávovaru. Nejen že kávovaru ulehčíte tím, že se nebude zanášet vodním kamenem, ale také pocítíte rozdíl v připravené kávě. Zároveň ušetříte i peníze za odvápnění, které budete muset dělat méně častěji.
Pokud vás zajímá více k tématu úpravy vody pro kávovar, vřele doporučuji přečíst předchozí články, ve kterých se problematice věnuji více.
Zpětný proplach a pravidelné odvápňování
Pro věrné čtenáře toto téma rovněž není cizí. Zpětné propláchnutí je naprosto nezbytné pro fungování kávovaru. Pokud tento proces zanedbáváte, vystavujete kávovar velkému riziku. Frekvence záleží na tom, v jakých podmínkách kávovar pracuje. Domácím kávovarům, které připraví maximálně 10 káv za den stačí pravidelné proplachování 1 týdně. U profi kávovarů, které jsou v provozu nonstop celý den doporučuji zpětný proplach 4-7 krát týdně. Pro proplachování kávovarů doporučuji Pully Caff, který se u nás v kavárně skvěle osvědčil v průběhu let.
I když budete používat kvalitní změkčovač vody, kávovar budete muset jednou za čas odvápnit. Žádná filtrační metoda není zázračná, proto je nutné tento krok nezanedbávat. Důležité však je, že použitím úpravny vody až 3 krát snížíte frekvenci, ve které je nutné kávovar pravidelně odvápňovat.
Domácím kávovarům stačí pravidelné odvápňování každé 3 měsíce. Naopak profi kávovar je potřeba odvápňovat co půl roku. Domácí kávovar zvládnete odvápnit i vy, stačí nalít odvápňovací roztok do nádržky, několikrát nechat roztok projít kávovarem a nakonec propláchnout čistou vodou. U profesionálních strojů se však doporučuji obrátit na servis, kde mašinu kompletně rozeberou a odvápní.
Pár rad na závěr
Je rovněž důležité, abyste nechali kávovar nahřát na provozní teplotu, čímž zamezíte poškození motoru. Pokud kávovar delší dobu nepoužíváte, je dobré ho vypnout. Nejen že uspoříte elektřinu, ale také životnost topného tělesa. Pokud nějaká součástka není v pořádku, nečekejte až přestane fungovat úplně a vyměňte ji rovnou. Pravidelně se mění těsnění hlavy, sítka a sprchové hlavice.