Tradiční pákové kávovary využívají k ohřevu vody elektrické odporové topné spirály, které postupně zahřívají bojler. Současný technologický rozvoj však umožnil nový přístup k problematice ohřevu vody, kterým je právě indukční ohřev. Může se potenciálně jednat o budoucnost v kávovém průmyslu? Právě tomuto tématu se budu věnovat tomto článku.
Jak funguje indukční ohřev?
Věřím, že termín indukční ohřev není pro mnoho čtenářů neznámý. V podstatě se s ním setkáváme i v domácnostech, například v podobě indukční varné desky. K pochopení mechanismu je však nutné se trochu ponořit do světa fyziky.
Indukční ohřev v kávovarech pracuje na principu elektromagnetické indukce. Střídavý elektrický proud prochází elektromagnetem, který vytváří elektromagnetické pole. To indukuje vířivé proudy v kovovém bojleru, čímž dochází k ohřevu vody na požadovanou teplotu.
Hlavní výhody indukčního ohřevu
Tato technologie nabízí hned několik důležitých výhod oproti klasickému ohřevu. Voda v bojleru se ohřívá výrazně rychleji díky tomu, že nedochází k ztrátám tepla. Indukce totiž nevyužívá žádný odporový prvek, který by zbytečně teplo konzumoval.
Další výhodou indukce je její vysoká energetická úspornost. Tento fakt opět souvisí s minimálními tepelnými ztrátami stejně jako rychlost ohřevu. Za zmínku stojí také přesnější a stabilnější regulace teploty, kterou indukce umožňuje. Posledním benefitem je delší životnost bojleru. Protože nedochází k přímému kontaktu topného tělesa s kovovými stěnami, výrazně se snižuje tvorba vodního kamene i náklady na odvápnění.
Nedostatky indukčního ohřevu
Žádná technologie není perfektní – tedy zatím. Indukční ohřev se potýká hlavně s omezeným výběrem materiálů, ze kterých jsou zhotoveny bojlery. Materiál totiž musí být magnetický, což z nejčastěji používaných kovů splňují pouze určité typy nerezové oceli.
Další problém je vysoká pořizovací cena kávovaru, vzhledem k tomu, že se zatím jedná o experimentální technologii v tomto odvětví. Mechanismus indukčního ohřevu také může být náročnější na opravu při případné poruše.
Zjištění a předpověď
Ačkoliv v profesionálních kávovarech najdeme tuto technologii jen výjimečně, je možné, že v budoucnu uvidíme indukční ohřev celkem běžně. V současnu některé firmy experimentují s používáním indukce ve svých špičkových modelech.
Po optimalizaci nákladů by se tedy indukční ohřev mohl rozšířit i do běžných domácích modelů, protože řeší všechny tradiční problémy klasického ohřevu najednou.