Udržitelnost je poslední dobou diskutovaným tématem, které se také týká kávového odvětví. Výrobci se snaží minimalizovat dopad na životní prostředí, proto přichází s novými nápady, jak ušetřit vodu, energii a materiály.
Energeticky úsporné bojlerové systémy
Jeden s hlavních důvodů, proč profesionální kávovar spotřebovává tolik energie, tkví právě v bojleru. Voda vyžaduje dodání velkého množství tepla, aby se ohřála na teplotu optimální pro extrakci. Značná část tepla také uniká při udržování stabilní teploty v bojleru, která je rovněž klíčovým elementem při přípravě espressa. Existuje několik možností, jak tento problém vyřešit.
Prvním řešením je tepelná izolace bojleru, která značně omezuje tepelné ztráty. Izolovaný bojler můžeme najít například ve špičkovém modelu La Marzocco GS/3.
Další možností je méně běžný indukční ohřev, který rychleji a efektivněji zahřívá vodu. Přímo totiž nepředává teplo kovu, ze kterého je vyroben bojler, čímž jsou ztráty tepla mnohem menší.
Alternativami jsou rovněž multibojlery, tepelné výměníky a termobloky, které obecně pracují efektivněji než klasické jednobojlery. Ohřev espressa a páry bývá oddělený, což je energeticky úsporné, protože není nutné zahřívat celý objem vody až na bod varu.
Úspora vodních zdrojů
Voda je rovněž drahocennou surovinou, s kterou se při výrobě kávy často plýtvá. Existují však inovativní technologie, které tento problém optimalizují.
Skvělou technologií v této oblasti je programovatelné dávkování vody pro jednotlivé nápoje. Tímto způsobem se nejen zachovává stabilní kvalita espressa, ale zároveň se snižuje energetická náročnost, což přispívá k ekologičtějšímu provozu.
Chytré řízení kávovaru
Systém IoT, který je v dnešní době součástí mnoha profesionálních modelů, mimo jiné také umožňuje lépe pracovat s použitými zdroji.
Nejmodernější kávovary mají nastavitelný úsporný režim a automatické vypnutí. Kávovar díky této technologii přejde do standby režimu při delší nečinnosti, což značně omezí spotřebu elektřiny.
Rovněž přesná regulace PID přispívá k celkové energetické výhodnosti. Díky optimalizovanému ohřevu vody si kávovar bere právě tolik tepla, kolik je nezbytně nutné. Tímto způsobem nikde nedochází k zbytečné spotřebě.
Doporučení
Pokud vlastníte kavárnu, snažte se vyhledávat kávovary s technologiemi, které jsem uvedl v tomto článku. Na začátku se vám možná koupě prémiového modelu zdá jako zbytečná investice, postupem času však zjistíte, kolik peněz vám moderní technologie ušetří.
Pro domácí nadšence se jedná spíše o nepovinný luxus, jelikož při domácím provozu nepoznáte výrazný rozdíl. Nicméně vám kávovary s nejnovějšími funkcemi poskytnou lepší výsledky při extrakci espressa.
Velmi výkonný, ale zároveň energeticky výhodný model je například Nuova Simonelli Aurelia Wave. Bohatě poslouží v gastronomickém provozu, navíc zaujme na první pohled.