Prostorový design kávovaru hraje klíčovou roli nejen ve vzhledu zařízení. Kromě toho ovlivňuje také každodenní provoz v kavárně nebo u vás doma. Ergonomie kávovaru je totiž velice důležitý aspekt, protože má přímý vliv na baristu při přípravě kávových nápojů. V dnešním článku rozeberu, jaká hlavní kritéria musí kávovar splňovat po vnější stránce, aby vám zpříjemnil a zefektivnil přípravu kávy.
Ergonomie – minimalizace zbytečných pohybů
Ergonomie je vědní obor zabývající se optimalizací potřeb člověka v pracovním prostředí. Ergonomicky navržený kávovar tedy bude mít největší význam především v komerčním prostředí. Po dvou připravených kávách za den rozdíl pravděpodobně nepoznáte, ale barista, který připraví přes sto káv za den, si ho určitě všimne.
Koncept spočívá v tom, že obsluha kávovaru má v podstatě připomínat přirozený pohyb. Proto kávovar musí být navržen tak, aby veškeré vybavení bylo na dosah ruky. Tím se minimalizují zbytečné a opakující se pohyby, které působí neblahým způsobem na komfort baristy.
Důležitým aspektem je také správné umístění kávovaru, které umožňuje baristovi pracovat v přirozené poloze bez nutnosti ohýbání nebo předklánění.
Efektivita práce – oddělené pracovní segmenty
Další důležité hledisko je organizace jednotlivých funkcí kávovaru, která je významná z pohledu rychlosti a efektivity přípravy nápojů. V některých profi modelech narazíte na sofistikované rozdělení jednotlivých úkonů do pracovních sektorů, které pomáhají vyvinout maximum práce za minimum času. Baristové tak mohou u jednoho kávovaru vykonávat v pohodlí více úkolů najednou, aniž by si navzájem překáželi.
Takto designovaný kávovar rovněž poskytuje lepší přístup k údržbě a čištění. Odnímatelné části a snadno dostupné komponenty pomáhají udržovat zařízení ve špičkovém stavu.
Estetické hledisko – upoutání pozornosti
Kávovar je definitivně centrálním bodem každé kavárny, proto je nejlepší, když na první pohled zaujme návštěvníky. Kvalitní a dobře vyhlížející kávovar rovněž zvyšuje status kavárny, jelikož zákazníci získávají větší důvěru k přípravě.
Umístění takového kávovaru je také velice důležité. Správná pozice kávovaru v kavárně pomáhá optimalizovat komunikaci mezi baristou a zákazníkem, navíc vytváří příjemný zážitek při sledování celého procesu přípravy.
Na závěr
Přední italští výrobci jsou dlouhodobě experty ve výrobě kávovarů a valná většina z nich zohlednila i ergonomické hledisko. Pakliže zvažujete založení kavárny, určitě doporučím kávovary Rancilio Classe 11, Faema E61 Legend, Nuova Simonelli Appia II nebo La Marzocco Linea S. Všechny tyto modely jsou ve špičkové výbavě, která vás nikdy nenechá v nesnázích.
Pokud vás kávovary zaujaly, navštivte nás po předchozí domluvě v našem showroomu, kde si je můžete detailně prohlédnout a vyzkoušet.