Nejlepší káva do kávovaru musí splňovat určitá kritéria. Ať už máte profesionální, nebo kancelářský automatický kávovar, určitě se neobejdete bez kvalitní a čerstvé kávy. V tomto článku si tedy povíme obecná doporučení, kterými se můžete řídit při výběru.
Mletá, nebo zrnková?
Pro pákový kávovar v ideálním případě vždy vybírejte zrnkovou kávu, jelikož vydrží déle čerstvá. Zrnko můžete uchovávat čerstvé po několik týdnů, kdežto mletá káva je určená k rychlé spotřebě, jelikož mnohem rychleji zvětrává.
Zrnková káva je také lepší v tom, že si ji můžete umlít podle vlastních potřeb, navíc vždy čerstvou. K zrnkové kávě a pákovému kávovaru neodmyslitelně patří také kvalitní on-demand mlýnek. Zajímá vás, jak takový mlýnek funguje a jaké jsou jeho výhody? Kávovým mlýnkům je věnován tento článek, který určitě doporučuji k čtení.
U automatických kávovarů je volba jasná, určitě kupujte zrnkovou kávu. Automatické kávovary obsahují vestavěný mlýnek, který mele kávu rovnou ze zásobníku. Mletá káva do automatického kávovaru nepatří.
Arabika, nebo robusta?
Pro pákový kávovar bych spíše doporučil arabiku. Nabízí širší chuťovou paletu, ze které navíc pákový kávovar se stabilní extrakcí vytáhne maximum. Arabika je obecně mnohem pestřejší a jemnější než robusta, navíc s nižším obsahem kofeinu. V naší nabídce najedete převážně prémiové arabiky, které si sami pražíme v naší pražírně. Nejoblíbenější u zákazníků jsou kávy: Kolumbie, Brazílie a Peru.
Existují však také směsi, které kombinují pestrost arabiky a sílu robusty. Taková směs je vhodné nejen do pákového, ale také do automatického kávovaru. Někteří vnímají robustu jako sprosté slovo, tak to ale opravdu není. Právě směsi s obsahem robusty kolem 15 až 20% bývají kávovou společností ceněné pro svou vyváženost. Takovou směsí je například Forte, která obsahuje 80% arabik z Jižní Ameriky a 20% robusty z Indie.
Světle, středně, nebo tmavě pražená káva?
Určitě se najdou fanoušci kyselejší kávy, pro které bych doporučil spíše světlé pražení. Většina lidí však preferuje kávu s nižší kyselostí. Nejuniverzálnější je středně pražená káva, která se hodí pro většinu kávových nápojů.
Kyselost kávy také hodně záleží na konkrétní odrůdě, nicméně pražením kávy právě do středních a tmavých stupňů pražení lze tuto kyselost snížit. O tom, jak se s pražením mění chuťové portfolio kávy, jsem již popsal zde.
Tmavé pražení obsahuje spíše hořké chutě, což je dobré pro silné espresso. Nevýhodou však je, že káva ztrácí svou pestrost.
Nejlepší káva do kávovaru?
Vybrat tu nejlepší kávu do kávovaru nemusí být vůbec jednoduché, v rozhodování se totiž pohybuje spoustu proměnných, které také bývají individuální. Základem je si vždy ověřit čerstvost a kvalitu zrnkové kávy, kterou plánujete koupit. Ideálně vybírejte čerstvě praženou výběrovou kávu, o které si můžete přečíst v tomto článku.
Mnohdy se vyplatí nakoupit menší množství nebo přijít na ochutnávku vytipované kávy. Rádi vás přivítáme v naší pražírně, kde máte vždy možnost ochutnávky kvalitní kávy. Pakliže zvažujete nákup kávovaru a baristického příslušenství, jsme vám rovněž kdykoliv k dispozici.