Baristé mají ke konvičce na šlehání mléka zvláštní vztah. Šlehání mléka na kvalitní mikropěnu je větší umění než extrakce espressa. To je víc věda. Při každém šlehání mléka je barista trochu nervózní a v ruce svírá jednoduchý nástroj, který mu má pomoci precizní technikou napěnit určitou mírou mléko pro různé nápoje z kávy. Takže mnoho triumfálních chvílí má spojených s konvičkou, protože ji měl zrovna u sebe. No když se Vám povede latte art, jste na vrcholu blaha.
Jakou vybrat konvičku na šlehání mléka?
Jestli začínáte s kávou a jste domácí nadšenec je to komplikovanější kvůli velikosti. Dlouhodobě budete potřebovat pouze objem 350 ml, ale na tom se šlehání hodně špatně učí a trénuje. Na to je vhodnější kolem 600 ml. Tu ale po zvládnutí techniky napěňování budete používat asi jen zřídka nebo vůbec.
Materiál konvičky
Kvalitní konvičky jsou z nerezu. Bohužel musí toho nerezu být ale dost. Potřebujete silnější stěnu konvičku. Smůla je, že to při online objednávce nemůžete poznat. A pokud se držíte nejnižší ceny, tak na 50% dostanete tu špatnou. Silnější materiál není kvůli dobrému pocitu, ale aby do sebe během procesu přijal více tepla a prodloužil tím dobu šlehání. To vám dá více času pro použití správné techniky.
Tvar konvičky na šlehání
Všechny obtížné úkoly si chceme usnadnit, to je zcela OK. Ale s tvarem konvičky toho moc nevymyslíte. Šlehání jde dobře pouze v jednom designu. Je to ten který vidíte všude na prodej. Dá se to jenom zhoršit. To předvedl třeba výrobce kávovarů Sage, který k mnoha svým domácím kávovarům rozdává tuto konvičku. Design je nepřesný a velikost není taky dobrá. Konvička je velká na jednu porci cappuccina a malá na dvě. Na doma je to špatná volba.
Jestli se s klasickým designem konvičky dostanete se šleháním trochu dál, kupte si něco zajímavého pro zábavu, pokud na to máte. Protože super tunningové konvičky od profi barista firem se šplhají k nižším tisícům korun.