V historii kávového průmyslu existují určité modely kávovarů, které nelze jen tak přehlédnout. V drtivé většině se jedná o stroje, které přinesly novou technologii do kávového světa. O které modely se jedná a čím přesně přispěly k rozvoji espressa jak ho dnes známe ?
La Pavoni Ideale
Tento kávovar byl skutečným průkopníkem, který se objevil na trhu v roce 1905. Firma La Pavoni, v čele s Desideriem Pavonim, získala Bezzerův patent z roku 1901. K rychlejší extrakci byl tehdy použit tlak vodní páry, která de facto dala vzniknout prvnímu espressu. Tehdejší espresso bylo celkem odlišné od toho, na které jsme zvyklí dnes, nicméně byl položen základní kámen kávového průmyslu, kterého se dále chytili další inovátoři.
Gaggia Classica
Zde hovoříme o zrodu novodobého espressa v roce 1947. Do tohoto konkrétního modelu poprvé nainstaloval Giovanni Achille Gaggia pístové čerpadlo, které umožnilo extrahovat mletou zrnkovou kávu pod tlakem 9 barů. Jak už dnes víme, 9 barů je optimální tlak pro extrakci espressa s poctivou cremou.
Faema e61
V roce 1961 přišla firma Faema s jejím revolučním modelem. Poprvé bylo použito elektrické vodní čerpadlo, které usnadnilo rovnoměrnou a stálou extrakci espressa. Pomyslná laťka kvality se opět posunula o mílový krok výše, navíc firma stále pokračuje s výrobou toho stejného modelu e61, jen v modernizované verzi.
La Marzocco GS
Multibojlerová technologie je dnes dobře známá věc, bez které by se neobešlo mnoho velkých kávových podniků. První multibojlerový kávovar vznikl v roce 1970, tehdy se jednalo o naprosto převratný vynález. Multibojlerové kávovary totiž oddělují vodu na extrakci kávy od vody pro parní trysku a kohoutku na horkou vodu. Kávovary ve výsledku pracují s mnohem stabilnější teplotou a tlakem než kávovary s jedním bojlerem.
Bialetti Moka Express
Jedná se o starší, ale stále relevantní model. Tento veterán z roku 1930 se stal ikonou přípravy domácí kávy. Je jednoduchý, efektivní a velmi dostupný. V podstatě moka konvička pracuje na stejném principu jako model Ideale. Stačí si chvilinku počkat, než síla páry vytlačí horkou vodu přes síto s kávou a espresso je na světě. Bonusem je také kompaktnost kávovaru, který si s sebou můžete kdykoliv zabalit na cesty.