Pokud jste někdy byli v Itálii a objednali si cappuccino po obědě, možná jste si všimli překvapeného pohledu baristy. V zemi, kde se káva považuje téměř za národní dědictví, platí jedno nepsané pravidlo: kávy s mlékem se pijí jen ráno. Ale proč tomu tak je?
Káva v Itálii – nejen nápoj
Pro Italy je káva víc než jen způsob, jak se probrat. Je to rituál, malá společenská událost i symbol životního stylu. Italská kávová kultura se vyvíjela desítky let a pevně se drží určitých zvyklostí.
Ráno, obvykle do 11 hodin, si Italové dopřejí cappuccino nebo caffè latte, často společně s croissantem (cornetto). To je jejich klasická colazione, tedy snídaně.
Po obědě nebo ve zbytku dne už ale přecházejí výhradně na espresso (un caffè) – malé, silné a rychlé.
Espresso jako symbol obědového rituálu
Po jídle si Italové rádi dopřejí malé espresso, které slouží jako digestiv – tedy něco, co pomůže strávit oběd.
Espresso má intenzivní chuť a obsahuje minimum tekutiny, takže nezatěžuje žaludek. Navíc rychlé espresso je ideální tečka za jídlem – silné a aromatické.
Tento rituál je natolik zakořeněný, že v italských kavárnách po obědě často ani nenajdete baristu ochotného připravit cappuccino – ne proto, že by nechtěl, ale protože by to považoval za gastronomický nesmysl.
Mléko a trávení
Hlavní důvod, proč Italové po obědě nepijí cappuccino, je prostý – mléko považují za těžké na trávení.
Podle jejich zvyku se mléčné nápoje hodí pouze ráno, kdy je žaludek prázdný. Po jídle by teplé mléko mohlo „zatížit“ trávení a způsobit nepříjemný pocit plnosti.
Zatímco my vnímáme cappuccino jako kávu pro téměř jakoukoli denní dobu, Italové ji berou jako součást snídaně, nikoli jako odpolední nápoj.
Tradice a kultura
Italové respektují tradici. Stejně jako se ví, že těstoviny se nejí s kuřetem a že parmazán nepatří na mořské plody, tak se ví i to, že cappuccino se pije do 11 dopoledne.
Pro ně je to prostě kulturní norma – stejně přirozená jako si dát espresso vestoje u baru nebo si vychutnat kávu bez cukru.
A co když si cappuccino po obědě přece jen dáte?
Nic se samozřejmě nestane.:) Italové nejsou přísní – spíš se na vás usmějí s pobavením a pochopením, že nejste místní. Turisté si cappuccino dávají kdykoli a italští baristé to vědí. Ale pokud chcete působit jako někdo, kdo rozumí italské kávové kultuře, zkuste po obědě zůstat u klasického espressa.
Takže až příště budete v Itálii a zatoužíte po cappuccinu po obědě, pamatujte: není to zákaz, jen tradice, kterou místní ctí.

