Není žádnou novinkou, že se v poslední době dostávají do popředí kávového světa rostlinné varianty běžného mléka. Otevírá se tím cesta pro lidi, kteří si kvůli zdravotním problémům nemohou dopřát klasické mléko, nebo jen pro ty, kteří mají zájem experimentovat. V obchodě je možné zakoupit rostlinná mléka různého původu – sójové, mandlové, ovesné, hrachové a podobně. Dnešní otázkou však je, který z těchto rostlinných nápojů je vhodný pro přípravu bezchybné kávy ?
Sójové mléko je stále v kurzu
Jedná se o průkopníka rostlinných alternativ v kávovém světě – nabízí ho drtivá většina kaváren. Je totiž známý fakt, že ze sójového mléka lze vyšlehat poměrně kvalitní pěnu například na cappuccino. Chuť sójového mléka je spíše neutrální, místy fazolová. To může vyhovovat lidem, kteří ve své kávě nechtějí žádné rušivé elementy. Jeho další výhodou je cena a dostupnost, což mohou ocenit nejen zákazníci, ale i majitelé kávových podniků. Naopak jeho značnou nevýhodou je stabilita pěny, která většinou moc dlouho nevydrží. Dalším rizikem při přípravě kávy se sójovým mlékem je srážlivost, která je výrazně větší než u jiných variant.
Pro milovníky ořechů
Mandlové mléko je chuťově velice výrazné a má silné ořechové podtóny. Někdo by mohl tvrdit, že mandlové mléko může rozporovat přirozenou chuť kávy. Naopak někteří lidé si na kávových nápojích připravených z této rostlinné alternativy pochutnávají. Pěna z mandlového mléka většinou bývá řidší a lehčí, což může představovat nevýhodu. Hlavním mínusem je srážlivost, na které je toto mléko velmi náchylné při vyšších teplotách. Mandlové mléko se rozhodně nehodí ke kyselejší kávě, se kterou se lehce sráží.
Zlatý medailista
Jednoznačně nejlepší vlastnosti jak pro baristu, tak pro uživatele má ovesné mléko. Jeho chuťové portfolio je spíše nasládlé, neutrální a jemné. Z ovesného mléka je zručný barista schopný vyšlehat naprosto perfektní pěnu, která je navíc stabilní po dlouhou dobu od našlehání. Není žádným překvapením, že se jedná o jednu z nejvíce zastoupených variant v kavárnách. Jedinou nevýhodou v tomto případě je, že určité značky zbytečně přidávají do mléka cukr, což zvyšuje kalorickou hodnotu produktu.
Shrnutí
Jak už jsem psal, nejlepší výsledek získalo čisté ovesné mléko, které vyniká ve všech ohledech. Pokud vám však v kávě nevadí chuťové podněty z alternativního mléka, určitě doporučuji zkusit i zmiňované sójové a mandlové mléko. Existují samozřejmě i další varianty mléka, které můžete otestovat. Je rovněž možné narazit na verzi „barista“, která je optimalizovaná pro práci s kávou, ovšem za cenu přidaných aditiv – této verzi bych se osobně raději vyhnul. Pokud však stále váháte, přijďte nás navštívit do naší kavárny v Holešovické hale 22, kde máte možnost ochutnat výtečné kávové nápoje, navíc i v rostlinné variantě.