Valná většina kaváren v dnešní době nabízí různé koření ke kávě, kterým si můžete vylepšit svůj oblíbený kávový nápoj. Velmi populární a běžná bývá skořice nebo kakao, věděli jste však, že existují i další méně známé druhy koření, které mohou vaši kávu pozvednout na úplně novou úroveň ?
Klasika nikdy nezklame
Zde je řeč o zmiňovaných stálicích kávového průmyslu – skořice a kakao. Ačkoliv se jedná v zásadě o základní ingredience, dokáží kávě dodat zajímavé tóny chutí. Oba druhy koření se hodí především do kávových nápojů s mlékem. Skořice v mléčných kávových nápojích vyvolává hřejivé pikantní a kořenité podtóny. Zároveň zvýrazňuje přirozené sladký charakter kávy. Ve výsledku Vám na jazyku zahraje opravdová symfonie nezapomenutelných chutí. Skořici doporučujeme například do cappuccina, připraveného z naší brazilské kávy, která dokonale souzní právě se skořicí.
Kakao není třeba vůbec představovat – jedná se o jedno z nejuniverzálnějších koření vůbec. Je ovšem pravda, že i obyčejné věci dokáží vytvořit neobyčejný zážitek. Kakao má totiž bohatou čokoládovou chuť, která skvěle koresponduje s přirozeně zemitou a hořkou chutí kávy. Kakao rovněž podtrhuje sladké tóny, proto je velice oblíbené například jako součást kávového nápoje caffe mocha, který rozhodně stojí za zkoušku. Ze zkušenosti doporučujeme dát šanci právě kávovému nápoji caffe mocha, připraveného z naší prémiové kolumbijské kávy.
Až z daleké jižní Indie
Jedná se také o poměrně známé koření – kardamom, až tolik známý ovšem není v kombinaci s kávou. Poslední dobou však nabývá na popularitě a není se čemu divit. Kardamom vytváří velmi specifický chuťový prožitek v kombinaci s kávovými nápoji. Nejen že zvýrazňuje svěží a ovocné tóny kávy, navíc také potlačuje hořkost, což může vyhovovat i náročnějším konzumentům. Kardamom rovněž vyvolává pocity hřejivosti a luxusu, které jsou rozhodně nevšední. Dopřejte si svou chvíli orientu i u Vás doma, například v podobě nápoje latte macchiato s perfektně ladící kávovou odrůdou Tipica, pěstovanou v Peru.
Fantazii se meze nekladou
Závěrem bych chtěl dodat, že vždy existuje možnost experimentovat. V dnešním článku jsem popsal pouze malý zlomek nápadů, jak připravit neobyčejné kávové nápoje. Chuťová paleta je nesmírně rozmanitá, proto se nebojte porušit každodenní rutinu a dopřejte si alespoň jednou za čas něco speciálního.