Pro kvalitní a snadné šlehání mléka je nutné dodržet následující body:
- za prvé mléko musí být studené
- doporučujeme použít čerstvé mléko
- použijte při šlehání baristickou konvičku
- trysku ponořte jeden centimetr pod hladinu mléka
Toto je zcela základní minimum proto, abyste dosáhli krásné pěny pro cappuccino. Kvalitně našlehaná mikropěna je především o zručnosti, a těžko přenositelném know how. Jestli se nechcete stát profesionálem, může pro vás být východiskem i elektrický šlehač. Je to sice samostatný přístroj na kuchyňské lince, ale extrémně snadno se používá, a kvalita výsledné pěny je vysoká. Klasická česká cukrárna má v průměru našlehanou mléčnou pěnu hůř a lépe by udělala, kdyby si do výbavy pořídila profesionální automatický šlehač.
Jestli jste se vydali na trnitou cestu k titulu baristy, potřebujete získat více know how než vám poskytne internetový článek. Absolutně nejefektivnější pro vás bude navštívit zkušenějšího spřízněného baristu nebo vydat slušnou sumu za Latte art kurz. Rozhodně bych vám doporučil to první. Cíle tak dosáhnete jednak levněji, tak i rychleji.
Na youtube najdete mnoho videí, málo z nich je dostatečně názorných, aby vám pomohli.
Pro začínající šlehače se pohybuje na internetu i rada jak zlevnit první pokusy tím, že místo mléka budete trénovat na vodě s trochou jarové vody. Nemyslím, že je to úplně dobrý nápad. I drobné rozdíly mezi značkami čerstvého plnotučného mléka, které byste měli používat mají vliv na způsob šlehání. Tím pádem zkušenosti a cviky, které získáte na jarové vodě budou silně zavádějící.
Rady pro šlehání mléka
- neučit se šlehání s jednoporcovou konvičkou
- malý objem mléka v malé konvičce je a bude vždy komplikovanější našlehat než větší objemy
- první pokusy, na kterých budete hledat svůj postup při šlehání najdete rychleji a snadněji s větším množstvím mléka
Další tip je “nehrát si” s párou. Tím se myslí, že při šlehání mléka páru na začátku neregulujte. Vždy a ihned použijte plný výkon páry, pokud máte na kávovaru otočné ventily. Všimnete si, že část domácích a hlavně profesionálních kávovarů má ventily na páru pákové nebo dokonce s elektronickým tlačítkem. Ty mají pouze pozici zavřené nebo plně otevřené páry.