Cappuccino již jistě alespoň jednou ochutnal každý z vás. Je to středně velký kávový nápoj, skládající se z 1 espressa a mléka ušlehaného pomocí parní trysky. Zdánlivě to nevypadá příliš složitě, ale je spoustu věcí, které se můžou dost pokazit. Proto jsem se rozhodl v tomto článku uvést takový univerzální návod jak správně připravit cappuccino. Bude to chtít cvik, ale po pár nepovedených šálcích z vás bude profi barista.
Kvalitní zrnková káva je základ každého nápoje
Důležitější než povrchové věci, jako například drahý kávovar a luxusní hrníčky jsou věci, které na první pohled nejde vidět. Zde se musíme podívat trochu pod pokličku a zjistit, jakou kávu vlastně pijeme. Ve většině případů se to dá provést pomocí ochutnávky espressa nebo ristretta, které nám nejvíce poví o charakteru kávových zrnek. Pro cappuccino je nejlepší použít 100% arabiku, která je správně pražená a umletá. Káva by za žádnou cenu neměla chutnat spáleně, přehnaně hořce nebo kysele. To je totiž známka, že něco není v pořádku. Espresso by rovněž mělo mít bohatou cremu a texturu, která značí kvalitu a čerstvost. Pakliže jste si důkladně kávu prověřili, pravděpodobně máte kandidáta pro své cappuccino. Můžete však rovnou zkrátit zdlouhavé hledání a sáhnout po jistotě. Tou je naše brazilská káva, ze které cappuccino připravujeme i my v našich kavárnách.
Sametová pěna – klíč k úspěchu
Dokonale ušlehaná pěna parní tryskou je stejně důležitá jako výběr kvalitních surovin. Bez ní zkrátka cappuccino nemůže existovat. Prvním krokem je čerstvé plnotučné mléko, bez kterého pěnu neušleháte. Plnotučné mléko totiž cappuccinu propůjčuje autentickou mikropěnu, kterou jednoduše z polotučného nebo trvanlivého mléka nejde vyrobit. Dále budete potřebovat kónickou konvičku, která by měla stát vedle každého kávovaru.
Postup pro šlehání mléka není nikterak náročný, jen chce trochu praxe. Studené mléko nalijete do konvičky, kterou rovněž doporučuji před použitím vychladit. Větší rozdíl teplot vám totiž poskytne více času pro šlehání pěny. Mléko nalévejte pomalu a po okraji, abyste nevytvořili vzduchové bublinky. Ideální je nalít mléko po dolní hranici zobáčku konvičky, což přesně odpovídá porci na cappuccino.
Dále už jen ponořte trysku a pusťte páru. Trysku celou dobu držte těsně pod hladinou, měli byste při šlehání slyšet pravidelné „pssst“. Druhou rukou kontrolujte teplotu mléka tím, že ji budete držet ve spodní části konvičky. Jakmile mléko začne být teplé, vypněte trysku. Pokud byste totiž dále pokračovali ve šlehání, dojde k přehřátí mléka, které zapříčiní změnu chuti. Nakonec můžete s konvičkou párkrát klepnou pro odstranění větších bublinek a také zamíchat krouživými pohyby mléko, čímž dosáhnete lesku mléčné pěny.
Kompletace nápoje
Vezměte teplý hrníček, do kterého vyextrahujete espresso. Pak už jen pomalu nalévejte vyšlehanou pěnu a nápoj je hotový. Při troše cviku se lze dopracovat k takzvanému latte artu, jinými slovy kreslení mlékem. Jednomu z častých vzorů se věnuje tento článek, který vám pomůže pochopit základy. Pokud však toužíte po prezenčním vzdělání, můžeme nabídnout baristický kurz u vás doma, kde vás naučíme kompletně vše od přípravy nápojů až po údržbu kávovaru.