Často na kávu pohlížíme jako na stimulant, který nás má nabudit k nějaké činnosti. Zažil však již někdo z vás pravý opak ? Je totiž pravděpodobné, že z určitých důvodů káva působí na lidský organismus přesně opačným efektem. Proč tomu tak je ? Tuto otázku rozebereme v následujícím článku.
Energetický crash
V předchozích článcích jsem se věnoval tomu, jak kofein vlastně funguje. Kofein blokuje adenosinové receptory a tím oddaluje únavu. Jenže to je právě ten problém – oddaluje. Po odeznění kofeinových účinků tedy může přijít náhlá vlna extrémní únavy, kterou jsme kávou pouze přesunuli do jiné části dne. Tato vlna se v angličtině nazývá crash a kolikrát se stává, že je jedinec po kávě unavený mnohem více než před ní.
Jak se nárazové vlně únavy vyhnout ? Pomoct může například konzumace kávy po menších dávkách společně s nutričně vyváženým jídlem. Více o vlivu kofeinu a jeho konzumaci se dočtete v tomto článku.
Dehydratace
Právě špatný pitný režim v průběhu dne může s velkou pravděpodobností navodit kofeinový crash. Jelikož je káva mírně močopudná, dochází při její konzumaci k vyplavování tekutin z těla. S dehydratací se často pojí bolesti hlavy, malátnost a pocit únavy. Kofein tento stav rozhodně nezlepšuje – právě naopak.
Jaké opatření tedy učinit ? Pravidelný příjem tekutin je klíčový. To platí i pro lidi, kteří nejsou konzumenty kávy. Doporučuje se ke každému šálku kávy podávat jednu sklenici vody, v rámci denního pitného režimu je však nutné vypít kolem 2 litrů vody denně.
Přeslazené kávové nápoje
Pokud si chcete dát kávu, určitě se vyvarujte extrémně sladkým nápojům. Nejenže nejsou zdravé, navíc jsou jedním z hlavních příčin kofeinového paradoxu. Velké množství přidaného cukru totiž rapidně zvýší hodnoty krevního cukru. Tyto hodnoty však nejsou stabilní – jak rychle šly nahoru, tak rychle padají dolů. Ve výsledku se tedy nejspíš budete cítit mnohem hůř než na začátku.
Káva by měla být připravená z kvalitních kávových zrnek – bez zbytečných přísad navíc. Pakliže doma nemáte možnost uvařit si kávu z pákového kávovaru, určitě nás navštivte v Holešovické tržnici třeba po cestě do práce. Připravíme vám skvělou výběrovou kávu z čerstvě pražených zrnek.
Závěr
Základem je vždy pravidelný a dostatečný spánek, vyvážená strava a pitný režim. Pamatujte na to, že kávou nedoháníte žádné spánkové hodiny, ale odsouváte únavu na později. Za zkoušku rovněž stojí takzvaná kofeinová pauza, při které si tělo odvykne na příjem kofeinu tím, že restartuje adenosinové receptory. Po delší pauze na vás bude kofein působit stejně silně jako na začátku, čímž minimalizujete riziko nadměrného příjmu.