Kávová kultura je nesmírně pestrá, všude po světě můžeme najít neobvyklé tradice, jak si vychutnat tento blahodárný nápoj. V tomto článku rozeberu nejkurióznější způsoby přípravy a servírování z různých zemí světa. Kromě toho zmíním také návod pro přípravu, abyste si mohli přípravu zkusit v domácích podmínkách.
Cappuccino jedině dopoledne
Zde je řeč o kolébce moderního kávového průmyslu – Itálii. Nejvýraznějším nápojem z této oblasti je jednoznačně espresso, které odráží rychlé italské tempo. Většinou se pije rychle najednou v kávových barech a je připravováno z prvotřídních kávových zrn. Pakliže se chcete dozvědět jak připravit dokonalé espresso, určitě si přečtěte tento článek.
Takovým opakem espressa je cappuccino, které je spíše bráno jako oblíbená snídaňová záležitost. Zajímavostí je, že pravděpodobně neuvidíte Itala pít kávu s mlékem později než po obědě. Věří totiž, že mléko narušuje trávení.
Specifickou kávou je také Caffè corretto, což je espresso smíchané s alkoholickým nápojem. Nejčastěji se corretto vyrábí z anýzového likéru sambuca nebo pálenky grappa. Většinou ho Italové pijí jako digestiv po tučném jídle.
Káva na seznamu UNESCO
Ano, turecká káva je součástí nehmotného kulturního dědictví UNESCO, jedná se totiž o kávu s extrémně dlouhou tradicí. Turecká káva za sebou skutečné má velký kus historie, pili ji totiž už za dob Osmanské říše. Káva se do Osmanské říše dostala z Etiopie a Jemenu, kde byla známá již po staletí.
První zmínky o kávě v Osmanské říši pocházejí z roku 1555, kdy ji do Istanbulu přivezli obchodníci Özdemir Paša a dva syrští kupci. Při invazi Osmanské říše až k branám Vídně se káva rozšířila v Evropě. Turci totiž při ústupu z bitvy v roce 1683 zanechali kávu na místě. Ve Vídni byla později otevřena první kavárna v Evropě a kávová kultura tak pronikala i do dalších zemí.
Zajímavostí je mimo jiné i příprava, jemně mletá káva se totiž připravuje v džezva konvičce. Káva se poté necedí, je podávána se sklenicí vody a tureckými sladkostmi. Turci také věří, že po dopití kávy se z kávové sedliny dá věštit budoucnost.
Zpátky ke kořenům
Etiopie je často považována za kolébku kávových zrn. Tradice zde při přípravě kávy hraje obrovskou roli, zrnka jsou totiž ručně pražena na pánvi. Následně se káva mele ve speciálních hmoždířích a je servírována se solí nebo máslem místo cukru. Další zajímavostí je, že v Etiopii je káva symbolem pohostinnosti a často se pije v rodinném kruhu.
Etiopii můžete zažít i u sebe doma- vychutnejte si ji třeba při rodinné sešlosti. Přestože etiopskou kávu upražíme předem za vás, jistě oceníte skvělé chuťové portfolio, závan exotiky a silné tradice.