Při výběru profesionálního kávovaru lidé často přemýšlí například nad značkou, výkonem nebo chytrými funkcemi. Velikost profesionálního kávovaru je ale také velkou otázkou, nad kterou byste se měli před koupí rozhodně zamyslet. Velikost kávovaru totiž značně ovlivňuje pracovní pohodlí baristy, ale také celkový dojem, kterým kavárna na zákazníky působí.
Dvouhlavový kávovar je zlatý standard
Za optimální velikost kávovaru se považuje kávovar s dvěma hlavami. Dvě skupiny vám bohatě postačí pro přípravu kávových nápojů ve vytížených časových úsecích, zároveň však oproti třískupinovému kávovaru ušetříte spoustu místa.
Zatímco třískupinový kávovar je moc velký, jednoskupinový je naopak moc malý. Kávovar s jednou hlavou by si nemusel poradit se všemi výzvami, které ho v průběhu denních špiček čekají. Při velkém výdeji kávových nápojů jednoskupinový kávovar nedrží tempo s dvou- nebo tří- skupinou.
Dobrou zprávou je, že mezi jednoskupinovým a dvouskupinovým modelem nebývá ve spotřebě elektřiny zásadní rozdíl. Moderní kávovary jsou navrženy úsporně a větší výkon často neznamená výrazně vyšší provozní náklady.
Kávovar musí mít k dispozici dostatečně velkou pracovní plochu, rozhodně nechcete řešit nedostatek místa na práci v průběhu dlouhých front na kávu. Při vytížených momentech musí práce běžet hladce, bez jakýchkoliv komplikací.
Berte v potaz to, že ne každý dvouskupinový kávovar má dostatek místa na práci. Některé kávovary jsou designované lépe, některé hůře. Nejlepší je, když si přijdete před koupí kávovar prohlédnout osobně a třeba si vyzkoušíte pár testovacích káv. Tak si ověříte, zda vám kávovar sedí.
Psychologie: Čím větší mašina, tím lepší káva
Toto tvrzení samozřejmě ne vždycky bývá pravdivé. I malý poloprofesionální kávovar může vyprodukovat lepší espresso, než mnohé špičkové stroje. Vše závisí především na zkušenostech baristy, kvalitě kávy, seřízení mlýnku a mnoha dalších faktorech. Klíčem pro skvělé espresso jsou v prvé řadě vždy čerstvé suroviny a know-how přípravy.
Nicméně to nic nemění na faktu, že zákazníci z psychologického hlediska preferují větší kávovary. Jednoduše větší stroj působí mnohem profesionálněji a důvěryhodněji. Koupě většího kávovaru tedy může být mimo jiné strategický tah, jak přilákat návštěvníky do vaší kavárny.
Zároveň je kávovar designovým středobodem kavárny, takže i po estetické stránce vypadá lépe, když je v kavárně „pořádný stroj“.
Resumé
Profesionální kávovar by měl mít ideálně dvě hlavy. Je to rozumný kompromis mezi investicí, výkonem a velikostí. Pokud máte v kavárně dostatečný prostor pro větší modely, určitě zvažte i tuto možnost. Zákazníci rádi vidí přípravu kávy na velkém stroji.
Pakliže hledáte profi kávovar pro svůj podnik, neváhejte se na nás obrátit. Rádi s vámi domluvíme osobní konzultaci v našem showroomu, kde si můžete veškeré modely prohlédnout a vyzkoušet.