Ve svém volném čase si rád přivydělávám jako barista. Za tu dobu co svou práci dělám, jsem měl možnosti nahlédnout do různých podniků a podmínek. V následujících odstavcích bych se rád podělil o recentní zkušenost z Merhautova pekařství. Na základě svých naučených dovedností zhodnotím celkový dojem, kterým na mě kavárna/pekárna působila. Bylo všechno ve špičkové kvalitě, nebo je i prostor pro zlepšení?
Technické vybavení
Toto je asi podtéma, které bude zajímat hodně čtenářů. Ačkoliv je řetězec prezentován primárně jako pekařství, tak je nadstandardně vybaven po technické stránce.
Konkrétně v Říčanech u Prahy jsem měl možnost pracovat s třískupinovým kávovarem Faema President GTi. Na pekárnu opravdu hodně luxusní volba stroje, v podstatě je tento kávovar nejvyšší model, který Faema nabízí. Rád bych podotknul, že takovou kvalitu často nezahlédnete ani ve věhlasných kavárnách.
Mlýnek mě také velmi příjemně překvapil. Fiorenzato f64 EVO asi nemusím představovat – vlajková loď. Nevím, jestli mě v tuto chvíli napadá nějaký lepší mlýnek, nejspíš ne. Mele precizně, tiše a práce s ním byla radost.
Organizace pracovního prostoru byla rovněž velmi dobře navrhnutá, vše hezky po ruce v nerezových šuplících s chlazením. Jde vidět, že se někdo při konstrukci kavárny opravdu zamyslel nad praktickou stránkou věci, což rád vidím.
Kvalita kávy a potravin
Tady už bych měl jisté námitky, ale na druhou stranu také pochopení. Nezlobte se, ale káva, se kterou jsem pracoval byla opravdu podprůměrná. Low-cost směs arabiky a robusty od Lavazzy.
Proti espresso směsím upřímně nic nemám, ale jde spíš o kvalitu konkrétních kávových zrn. Například naše espresso směs je doteď jedna z mých oblíbených zrnkových káv.
Na druhou stranu to chápu, protože právě Lavazza kavárně zajišťuje nádobí a školení zaměstnanců. Káva jiné značky by tedy byla tak trochu paradoxní.
Na kvalitě mléka by se jistě taky dalo leccos zlepšit. Místo nejlevnějšího trvanlivého mléka by se dalo použít čerstvé, jako je tomu u nás. Možná jsem trochu puntičkář, ale i na takových malých věcech ve finále záleží.
Přitom je to velká škoda – špičkové stroje, ale požitek prostě kazí méně kvalitní suroviny.
Hodnocení práce
Neprováděl jsem žádné speciální pracovní úkony, prostě klasika, kterou plní každý barista. Příprava nápojů, průběžná kontrola kvality a roznášení objednávek. Napadá mě ale jedna věc, kterou bych rád zmínil. Přijde mi, že jsem zažíval menší chaos při vyšším počtu objednávek. Tam, kde bylo potřeba více lidí, nikdo nebyl a obráceně.
Takový nepoměr většinou končí tak, že jedna sekce nestíhá a v té druhé si zaměstnanci navzájem „lezou do zelí“.
Kromě této malé připomínky si nemůžu na nic stěžovat – čisté a ergonomické pracovní prostředí.
Můj celkový dojem
Kavárna a pekárna pod jednou střechou je výborný koncept s velkým potenciálem, nicméně je třeba zapracovat na kvalitě surovin použitých při přípravě kávy. Co se týče technického zázemí, tak není co zlepšovat. V podstatě už neexistuje lepší vybavení, které byste si mohli pořídit.
Hodnocení bych nejraději nějak shrnul, ale není to tak jednoduché jako známkovací systém ve škole. Doporučil bych kavárnu? V době, kdy jsem tam pracoval spíše ne – v Říčanech a okolí znám lepší. Ale třeba je kavárna dnes v jiné kvalitě.
Pokud se ptáte na nějaké číselné hodnocení, tak bych Merhautovi dal 3,5 hvězdiček z 5. Cením hezký interiér, posezení a dobré pečivo. Ale v kávovém sektoru je rozhodně co zlepšovat.